Skip to content
Previous article
Now Reading:
Bomullsfakta
Next article

Bomullsfakta

Bomull gjennom tidene

Man vet at bomull ble brukt i Mellom-Amerika så tidlig som 5800 f.Kr. I Kina og India ble det brukt fra omkring 3000 f.Kr. Arabiske handelsmenn begynte å handle med bomullsprodukter i Europa omkring år 800. Vikingene tok med bomull til Sverige og resten av de nordiske landene. Det var ikke før på 1400-tallet at bomull ble prosessert i betydelig omfang i Sør-Tyskland. Frem til 1600-tallet ledet Augsburg den industrielle masseproduksjonen av bomullsstoff før den flamske og engelske bomullsindustrien tok over.

I 1733 oppfant engelskmannen John Kay den flyvende skyttelen. Dette førte til en ubalanse mellom vevere og spinnere, siden det tok ti spinnere for å forsyne en enkelt vever med nok tråd. Spinning Jenny-maskinen ble oppfunnet av John Hargraves i 1764, og kunne spinne åtte tråder på en gang. Dermed ble ubalansen løst. Richard Arkwright har fått æren for å forbedre maskinen ved å bruke vannkraft til å drive den. Arkwright blir ofte regnet som verdens første industrimagnat.


Bomull trenger sol

For å dyrke bomullsplanten må det mye sollys til, mellom 175 og 225 frostfrie dager og mye vann under vekstsesongen. Etter omtrent ni måneder blir planten omtrent like høy som en mann. Under blomstringen får planten kremfargede blomster som går over til rosa etter noen få dager. Til slutt blir de røde og faller av. Etter at blomstene faller av, blir det dannet en frøkapsel. Den vokser til den er på størrelse med et egg. Etter en måned når fibrene sin fulle lengde.

Når frøkapselen er moden, åpner den seg og fibrene sveller og tørker. For å sikre godt utbytte og høy kvalitet må innhøstingen finne sted i tørt, solrikt vær. To hovedtyper av maskiner brukes til å høste bomull: spindelplukker og raspeplukker. Spindler fjerner frøkapslene fra borrene på plantens stilk uten å skade planten. Raspeplukkere fjerner hele borren og blir ofte brukt når det blåser for mye for å bruke den mer skånsomme metoden, eller på åkre der plantene har mistet bladene på grunn av kjemisk bladfjerning eller kaldt vær.

 

Bomull – behandling etter innhøsting

Råbomullen blir pakket tett i bunter på 220 kg - 325 kg for levering til ginen. Her blir buntene løsnet og frøkapslene og annet rusk blir skilt ut av spesielle maskiner som etterlater seg ginnet bomull i meterbrede ruller. Fibrene blir rettet ut av en kardemaskin så de er relativt parallelle, og forlater maskinen i form av et tynt fiberflor. Dette materialet blir dratt sammen til et løst og relativt tykt tau, et spinnebånd, og så sendt til spinning. Først blir 6-8 spinnebånd sendt gjennom roterende valser. En valse roterer fortere enn den andre så bomullsfibrene blir strukket og rettet ut.

Materiale fra to maskiner blir så lagt sammen, og strekkeprosessen gjentas. Doblingen kan gjentas flere ganger til fibrene er rette og parallelle. Jo lenger fibrene er, jo bedre er kvaliteten. For å oppnå en spesielt høy kvalitet og høyt innhold av lange fibre, blir den kardede bomullen kjemmet for å sortere ut de korte fibrene.

Bomullsfibre har en lengde på mellom 0.32 cm og 6.40 cm. Fibre som er lengre er som regel også tynnere. Egyptisk bomull blir mest brukt til produksjonen av Stenströms skjorter og bluser. Egyptisk bomull regnes som en av de beste kvalitetene, og fiberlengden varierer mellom 3.8 cm og 4.4 cm. Sea Island Cotton har de lengste fibrene, mellom 3.5 cm og 6.4 cm, og regnes som å ha den høyeste kvaliteten. Svært begrensede mengder av denne varianten dyrkes i Vestindia.

(Tekst og bilder er hentet fra Stenströms sine offisielle sider: (Bomullsfakta (stenstroms.com)

 

 

 

Cart Close

Your cart is currently empty.

Start Shopping
Select options Close